Quantcast
Channel: Elfstrands.se - häst & ridsport
Viewing all 3846 articles
Browse latest View live

Recension Freejump Soft up PRO

$
0
0
Det är några som har undrat vad vi tycker om Soft up PRO-stigbyglarna, så jag tänkte att jag skulle göra en liten recension på dessa här.

Jag själv är en riktig "fipplare" när jag rider. När jag rider i Sprenger-stigbyglar som vi har på Boppens och Abbes sadlar så håller jag på och flyttar foten och grejar väldigt ofta. Det känns som att jag inte riktigt får något fäste i dem liksom. Därför tycker jag om Soft up som är bredare och har "piggar" som sticker upp på stigbygelplattan så man får ordentligt fäste. Samuel älskar också dessa stigbyglar då han gärna halkar ur Sprengers, men Soft up halkar han aldrig ur :) 

Utöver det så tycker jag faktiskt att stigbyglarna är väldigt snygga. Jag själv har de helsvarta, och jag har till och med tävlat dressyr i dem. Jag älskar helt enkelt stödet och vill inte gärna rida i några andra stigbyglar numera! 

Det som jag däremot är lite missnöjd över är stiglädren. Jag köpte både stigbyglar och stigläder samtidigt, för jag tänkte att det var lika bra att ha stiglädren också. Men jag tycker att de är stela trots att jag putsat och oljat dem regelbundet, jag kan inte ha i flärpen som blir över i den "hållaren" på sadeln för då blir det obekvämt vid låret och de har redan börjat tappa färg efter bara lite drygt ett års användning. Med tanke på att de kostar mycket(nästan 1500kr) för att vara stigläder så tycker jag att kvaliteten borde vara bättre...

Så med andra ord rekommenderar jag stigbyglarna, men stiglädren kan nästan kvitta. Dock har jag inte ridit med andra stigläder än de som hör till, så jag kan inte uttala mig för hur det är att rida med enbart stigbyglarna och vanliga stigläder. Stigbyglarna kostar ungefär 2500kr vilket är väldigt saftigt, men jag tycker de är värda sina pengar.

 
Vad föredrar ni för stigbyglar? 

/ Anna

Övning: gymnastikhoppningsbana

$
0
0
Yes, kameran fungerade så här kommer filmen från gårdagen! Vi visar en riktigt rolig övning med en gymnasikhoppningsbana som vi red på Abbe och Boppen. Visst ser grabbarna fina ut? :)



/ Emma

Vilken utrustning måste man ha på tävling?

$
0
0
Jag har en fråga, vad finns det för regler och krav på tävlingar, båda hoppning och dressyr?. Jag håller på med NH (naturlig häst hantering) och frihetsdressyr och rider endast min häst bettlöst och ibland endast halsring barbacka och då undrar jag, måste man liksom ha bett t.ex. på en hopptävling, kan ni inte skriva ett inlägg om vad för utrustning som är krav på en tävling och om det är några speciella regler för tävlingar.

Jag ska försöka sammanfatta det här, med hjälp av det som står i TR. Jag kommer bara skriva om hoppning och dressyr på storhästnivå eftersom det är de grenarna jag tävlar i :) Länkarna till respektive TR finns nedan och där kan ni läsa mer om exakt vad som är tillåtet när det kommer till utsmyckningar osv.

DressyrI dressyren var man förut tvungen att rida med sporrar från LA-nivå och uppåt, men numera är den regeln borttagen och det är valfritt ifall man vill rida med sporrar eller inte. Sporrarna får inte vara utformade så de kan skada hästen. Spö får användas på framridning/collectingring, och det får vara max 120 cm långt. Hästen måste ledas och ridas i träns med bett. Till och med MSV C-klasser ska hästen ha tränsbett, och i högre klasser får man även rida med kandar. Förut var man tvungen till detta, men numera är det valfritt även i högre klasser. På dressyrtävling måste tränset också ha en nosgrimma. I TR står det mer exakt vilka nosgrimmor och bett som är tillåtna. Sadel måste användas och den ska vara av engelsk typ och försedd med stigläder, stigbyglar och sadelgjord. Det är inte tillåtet att rida med benskydd, boots, eller barfotaskor inne på banan, men på framridningen är det okej. Dressyrens TR skulle jag säga har utvecklats endel de senaste åren. Det är större valfrihet när det kommer till bett, sporrar, nosgrimmor/träns mot vad det var förr. Däremot tycker jag fortfarande att det kan ske vissa förändringar. Bland annat tycker jag att barfotaskor ska vara tillåtet inne på banan, och jag tycker det borde vara tillåtet att rida utan nosgrimma eller på bettlöst träns också.

Hoppning Sporrar samt spö är valfritt. Rider man med spö får det max vara 75 cm långt. Sadel ska användas och vara försedd med stigläder, stigbyglar och sadelgjord/magplatta. I hoppning är det tillåtet att rida med bettlöst träns, till skillnad från i dressyren. Det verkar inte finnas några speciella regler, utan det som står i TR är: Under framridnings- och tävlingsmomentet får hästen ridas med det huvudlag som ryttaren föredrar under förutsättning att ryttaren har kontroll på sin häst. Det är alltså en smula oklart om man måste ha något träns eller inte, enligt mig. En grimma skulle väl tex egentligen lika gärna kunna räknas som huvudlag om ryttaren nu föredrar att rida med det. Betsel är helt valfri. Benskydd är alltid tillåtna, men det finns speciella regler både för unghästar och äldre hästar att läsa om i TR. Hoppningen är alltså mer "fri" utrustningsmässigt än dressyren. I hoppningen får man tävla utan nosgrimma. Barfotaskor är tillåtet i hoppningen, men all utrustning på ett hästben (hos icke unghästar) får väga max 500 g, så det gäller att hålla koll på detta. När det kommer till bakbenskydd på unghästar (upp till 7 år) får man inte använda barfotaskor i kombination med dessa, då hästen endast får ha en sorts skydd/utrustning på sina bakben (benskydd, boots, barfotaskor osv). Det kan vara bra att hålla koll på för er som rider unghäst och behöver/vill ha barfotaskor. Antingen strykkappa, vanliga boots eller barfotaskor i bak!

Vår utrustning vi rider med på hopptävling :) 
 







Både bra och dåligt

$
0
0
Idag har det varit kallt ute. Vintern har verkligen kommit på riktigt till schlätta nu, även om det är långt ifrån så kallt som ni från de nordligare delarna har det ;) Dock blåser det ju alltid här, så det känns dubbelt så kallt ute som termometern egentligen visar. Är det någon mer än mig som blir fruktansvärt omotiverad när det blir kallt ute? Så fort det blir minusgrader vill jag bara gå i ide inomhus tills det blir plusgrader igen. Jag är så himla frusen men hatar samtidigt att ha för mycket kläder på mig när jag rider. Därför efterfryser jag alltid i flera timmar när jag kommer in från stallet. Jobbigt! 

Jag tog mig i alla fall i kragen idag och red ett dressyrpass på Abbe. Han gick både bra och dåligt idag. I början kändes det inte bra alls, men när jag kommit igång och galopperat gick han riktigt fint. Jag jobbade mest med övergångar idag, men även samling i galoppen. Han börjar bli så himla reglerbar nu, och det är så kul att galoppera och känna att det går att samla honom så bra. I och med detta har både galoppfattningarna och avbrotten blivit extremt mycket bättre den senaste tiden. Idag lyckades jag till och med klämma in ett avbrott till skritt från galopp för första gången någonsin. Det går onekligen framåt! Mitt största problem i galoppen är att han i höger varv är svagare och tar inte för sig lika bra. Därför placerar han min vikt fel så jag inte "når ner" till inre stigbygeln, och han vill glida inåt. Idag är nog första gången någonsin som jag faktiskt lyckades lösa problemet. Jag gav mig fan på att faktiskt komma ner på innersidan, trampa fram och ner stigbygeln samtidigt som jag red bogen in. Han skjuter ut bogen/in rumpan i högervarvet och vill alltså inte spåra. Skönt att kunna lösa problemet och veta hur jag ska jobba vidare till nästa gång :) Jag tänkte skriva ett inlägg om Abbes galopp och hur vi har jobbat med den, vad våra svårigheter har varit osv.

 
/ Emma

En vintrig tvångstanke

$
0
0
Jag måste bara berätta om min tvångstanke jag har nu när det är vinter ute på riktigt. 

Varje gång jag ska ut och göra någonting så måste jag ha med mig mobilen. Även om det bara handlar om att ta in/ut hästar eller fylla på vatten. Anledningen är för att ifall jag skulle halka på isen och bryta något ben måste jag kunna ringa någon som kan hjälpa mig, så jag inte skulle frysa ihjäl ifall jag inte kan ta mig någon vart. Jag är ju så klumpig så risken att något skulle hända mig känns ändå ganska trovärdig, och därför är det väl bra att ha säkerhetstänket in mind? ;)

/ Emma

Abbes utveckling i hoppningen

$
0
0
I det här inlägget tänkte jag visa hur Abbe har utvecklats i hoppningen sen vi köpte honom. Han har varit i vår ägo i ett halvår nu, och det är främst de senaste två månaderna som han har utvecklats som mest. Innan detta har det tagit lång tid att bygga upp honom, men nu börjar han äntligen bli stark och balanserad. Pga att han var så svag, obalanserad och hade extremt dålig kondis i början hoppade vi knappt någonting med honom då. Nu däremot försöker vi hoppa honom en gång i veckan, och varierar banhoppning med gymnastik/teknikhoppning. Här kommer några filmer som visar på hans utveckling.

Provridning i slutet av maj förra året. "Va, hoppning, vad är det?" typ ;)


Första hoppningen hemma i mitten av juli. Noll framåtbjudning och noll taxering, haha.


Och den senaste filmen från hans andra pay and jump 
i slutet av december. Det har verkligen hänt mycket! Samtidigt finns det massor kvar att jobba på, vilket vi tycker är superkul :)


/ Emma

En 2015-lista

$
0
0
Eftersom jag själv tycker att listor är roliga att läsa tänkte jag göra en 2015:s bästa-lista. Here we go!

2015:s bästa...

Artist/grupp - Helt klart Sia! Älskar hela 1000 forms of fears-albumet och favoritlåten just nu är Free the animal. Hon är bara så jävla bra!
Film - Jag är ingen film-människa utan kollar mycket mer på serier, därför blir denna fråga lite klurig att svara på. Dock har jag sett två riktigt bra filmer på bio förra året (okej, en var iår, men den släpptes förra året) och det är Mockingjay pt 2 och En man som heter Ove. Båda två var helt klart bättre än förväntan, och då hade jag ändå väldigt höga förväntningar på båda. 
TV-serie - Jag är ju serienörden nr 1, samtidigt som det är ganska svårt att imponera på mig då jag ofta tycker att serier tappar stinget och spänningen efter några säsonger (eller så är de dåliga från början). Det finns däremot en serie som jag började kolla på för typ ett halvår sedan och som jag nu har kollat ikapp, Grey´s anatomy. Fy satan vad bra den serien är! Bästa serien jag har sett och den är lika bra hela jäkla tiden. Nu har jag dessutom "börjat om" att kolla på Grey´s med Anna, så just nu ser jag både säsong 12 och 2 ;) 
Inköp - Ja, det måste ju såklart vara mitt och Annas spontanköp av Abbe ;D 
Pryl - Våra barfotaskor från Equine Fusion. Så himla smart pryl som jag inte visste fanns förrän 2015. Tänk vad många hästar och hästägare dessa skor kan hjälpa :)
Jobb - En väldigt rolig jobbdag måste ha varit min och Annas andra pay and jump vi arrangerade här i somras. Det var strålande solsken och 30 grader i skuggan, och vi hade över 40 starter. Alla var kanonnöjda och vi fick så mycket beröm. Bland annat från ett av västergötlands mest populära försäljningsstall. Himla roligt! Det har verkligen varit en fördel för mig och Anna att jobba så mycket ideellt på tävlingar i vår ridklubb. Nu vet vi hur vi ska göra när vi själva arrangerar ryttarevenemang.
App - Det finns två appar som har underlättat och gjort mitt liv roligare 2015: Instagram och Swish. Instagram bara jag älskar! Det är så kul att kunna se bilder från ens vänners vardag, och jag använder instagram som inspiration också då jag följer endel makeup- och fotokonton som lägger upp väldigt fina och häftiga bilder. Sen tycker jag såklart det är roligt att dela med mig av egna bilder också ;) Swish å andra sidan är appen som gjort mitt och många andras liv betydligt enklare. Just nu känns det som: Hur gjorde man innan Swish? Allt var så mycket krångligare då. Speciellt för mig som både behöver Swish privat och i företaget. 

 
/ Emma

Nya barfotaskor

$
0
0
Idag har Anna och Victoria från Viahov varit ute hos oss. De provade ut nya barfotaskor från Equine Fusion till alla tre grabbarna, och dessutom gjorde de Hovterapi på alla tre då de håller på att utbilda sig till hovterapeuter (är sen tidigare utbildade hovformsspecialister via SANHCP). Jag vet inte om "gjorde hovterapi" är rätt begrepp egentligen, men det var intressant att se på! Anna har sagt att hon ska skicka mig informationen från dagen så jag kan dela med mig av den till er  :) Då kommer ni få reda på mer vad hovterapi innebär också! Imorgon kommer jag dessutom lägga ut ett inlägg och visa vart överrullningen är någonstans just nu på alla tre hästarna, för det var ganska stor skillnad på de tre hästarnas hovar, och så ska jag skriva lite mer allmänt om hovkvaliteten på respektive häst.

Nu till de nya dojjorna: Tage behövde ju skor runt om, och Abbe & Boppen endast i fram. Alla tre fick skor av modellen All terrain som är väldigt smidig att sätta på, och den har en rejäl sula vilket passar perfekt nu i vinter. Tage som är så ömfotad kommer gå med sina skor i hagen medan de andra klarar sig utan dem i hagen. Lilla Tagisen blev så glad när han fick på sig sina skor och knallade på framåt med ett helt annat steg och framåtbjudning. Han har tyckt bra synd om sig själv de få dagar han gått utan skor, men nu behöver han inte göra det längre! Dock kommer han få ta det lugnt i ytterligare en vecka innan vi sätter igång honom igen, eftersom han varit så ömfotad. Det känns i alla fall himla skönt att ha barfotaskor runt om till alla hästarna nu, och imorgon ska jag äntligen rida ut på lille Abbe igen med hans nya pjucks :) 

Några bilder från dagen:
 
/ Emma

Abbes galopp

$
0
0
Som ni vet började vi om från början med Abbe när vi köpte honom för ett halvår sedan. Det som har varit allra svårast redan från början är dock galoppen. Han har en väldigt bra galopp som är vägvinnande och taktfast, men han har varit så himla svag och obalanserad, och detta har visat sig tydligast i galoppen. Främst i galoppfattningarna och avbrotten, men även balansen och reglerbarheten i den. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur vi tänkt när vi jobbat upp Abbes galopp.

I början galopperade vi inte alls, utan byggde upp en grundkondition och balans i skritt och trav. När vi väl galopperade ställde vi inga direkta krav på honom. Eftersom han var så obalanserad och svag stod vi enbart upp i lätt sits i galoppen under en ganska lång tid. Vi krävde inte direkt att han skulle spåra eller gå i en perfekt form heller, utan galoppen höll vi kravlös. Vi galopperade mycket ute i skogen för att få en bra framåtbjudning och för att träna upp konditionen. I början kunde vi inte hoppa i galopp eftersom galoppen inte var reglerbar eller stark för fem öre, och jag ville ge honom en fair chans att ta sig över hindren vilket blev enklare i traven. 

Efter några månader började galoppen bli bättre, och vi kunde börja fokusera mer på de svårare delarna. Så småningom la vi in förvänd galopp, vilket han alltid har gjort väldigt bra. Galoppen var fortfarande svår och obalanserad här. I vissa perioder har den varit så obalanserad att vi faktiskt inte har galopperat någonting på ridbanan, utan enbart ute i skogen där han kan hålla balansen bättre. Jag tänker som så med Abbe att funkar inte "grej x" i trav i paddocken är det inte ens någon idé att försöka göra det i galoppen. Då är det bättre att jobba vidare med stärkande övningar i skritt och trav, och jobba mer på galoppen när kroppen är starkare/mer balanserad och orkar det. Under hösten började vi kunna samla galoppen något. När jag introducerade samling i galoppen för Abbe gjorde jag det i skogen på väg hem, när han har mer naturlig bjudning. Vilken känsla det var första gången jag kände att han orkade samla sig!

Först nu börjar galoppen bli riktigt bra! Den är så extremt mycket mer reglerbar, balanserad och stark mot förr. Förvänd galopp går utmärkt, och även galoppfattningarna och avbrotten känns riktigt bra nu även om vi fortfarande behöver jobba vidare på dem. Det är enbart de senaste två månaderna som vi börjat ställa hårdare krav i galoppen. Nu måste han spåra och vara inom ramen. Vi rider även svårare övningar i galoppen. Bland annat sidvärtesrörelser, samling och skolor. Jag har även lyckats göra ett par avbrott från galopp till skritt! Under vintern kommer vi träna vidare på ytterligare bärighet i galoppen och flyt i fattningarna och avbrotten, men jag planerar faktiskt också att introducera enkla byten senare i vintern. Det största problemet just nu är att han inte är liksidig i galopperna, utan han tar för sig mer i vänstervarvet (samtidigt som han blir lite för oböjlig i kroppen), medan han i högervarvet står emot och lägger min vikt fel samtidigt som han skjuter in rumpan. Förra ridpasset lyckades jag dock lösa problemet, så jag hoppas att det kommer hjälpa mig att jobba honom mot en bättre liksidighet. 
 
Han har i alla fall alltid haft väldigt bra undertramp i galoppen ;)
 
/ Emma

Grabbarnas hovkvaliteter

$
0
0
När Anna och Victoria var här igår fick vi bekräftat att Abbe har bäst, och Tage sämst hovar av våra grabbar. Boppen har också bra hovar, men inte lika bra som Abbe. Mer specifik information Anna och Victoria fick fram kommer senare. Här kommer i alla fall bilder på hästarnas hovar där Anna och Victoria har målat ut överrullningen. Inte världens bästa bilder dock, utan jag knäppte bara några snabba. Här finns för övrigt en bra sida om funktionell hovterapi ifall ni vill läsa mer :)

Abbe:


Boppen:


Tage:

Som ni ser är det främst Tages överrullning som behöver förflyttas, och detta ska Victoria hjälpa oss med, men först behöver hovväggen växa ut lite till. En sak som var rolig att höra var att Anna sa att man kan se på Abbes hovar när han flyttade till oss. Det finns en linje i hovarna och den "gamla" hoven (som är + 6 månader gammal) ser stressad ut, och det går att se på de "nya" hovarna att han mår bättre nu :) Här kommer en tydligare bild som visar det:

 
/ Emma

Att vara God man

$
0
0
Som ni kanske minns nämnde jag i höstas att jag har blivit god man till ett ensamkommande flyktingbarn. Det var flera stycken som ville att jag skulle skriva mer om detta, och det tänkte jag göra nu när jag har jobbat med mitt uppdrag i drygt två månader och kommit in mer i det. Observera att detta enbart är mina upplevelser av det hela, så jag kan inte garantera att det är såhär för alla. 

Tiden är något som de allra flesta undrade mest om, vilket är förståeligt. När jag var på god man-möte så nämnde de att normen är att man bör lägga cirka 10 h/månaden på sitt gode man-uppdrag, om man har ett barn vill säga. Jag skulle dock säga att man nog lägger mer tid än så i början. Det har i alla fall jag gjort. I början är det nog mest jobb eftersom det är så mycket som ska fixas. Däremot lägger jag inte alls lika mycket tid nu eftersom jag redan har fått gjort flera större uppdrag. Mycket av det jag har gjort har skett på dagtid, så som läkarbesök osv. Därför har jag lite svårt att se hur det skulle fungera att vara God man om man har ett 7-4 jobb, men det löser ju sig såklart eftersom det finns många med "vanliga" arbetstider som också är gode män. Boendet kan ringa mig när som helst, både på kvällar och helger, och det har hänt att jag varit tvungen att kasta mig iväg till boendet en fredagkväll. Däremot går det att berätta för boendet om man tex inte vill att de ska ringa under dagtid när man jobbar. 

Det jag har gjort som god man är:
- Kontakt och ansökningar till migrationsverket samt annat pappersjobb
- Varit med på, samt bokat, läkar- och tandläkarbesök
- Kontakt med boendet samt andra aktörer
- Besök på boendet för att dela ut pengar (jag ansvarar för barnets ekonomi) och prata med barnet
- Varit med på möte med socialsekreterare samt skolan
- Sen ska jag även vara med på mötena/när besluts tas med migrationsverket

Dessa är de främsta uppgifterna jag kan komma på just nu. Gällande ersättning så betalar kommunen ut arvode. Jag kan tänka mig att det kan skilja sig från kommun till kommun, men det som betalas ut till mig (kvartalsvis) är:
- Arvodestid (när jag utför uppdragen)
- Spilltid (när jag kör bil till uppdragen)
- Reseersättning
- Telefon- och portoersättning

Jag är i alla fall nöjd med ersättningen för den gör att jag kommer slippa ta ut lön från företaget några gånger/år, och samtidigt vet jag att jag jobbar med något behövligt som hjälper en annan person som inte har det lätt :) Ifall ni är intresserade av att bli gode män rekommenderar jag er att gå in på era respektive kommuners hemsidor och söka på "god man" så finns det mer information om vem man ska kontakta där! Jag har faktiskt funderat på att bli god man åt ännu ett barn, men jag behöver nog ge det lite mer tid först för att kontrollera så jag verkligen har tid till det, nu när jag och Anna kommer börja sätta igång ordentligt med vårt företag.

 
 / Emma

Kylig dag

$
0
0
Hej allihop! Idag har det verkligen varit ruskigt kyligt ute. Jag och pappa red ut på Abbe & Boppis med deras nya skor. Tyvärr har vi bara broddar till deras framskor hittills så vi kom inte hela vägen till skogen då det var snorhalt på grusvägarna. Istället red vi en sväng på en åker. Boppis gick betydligt bättre än Abbe idag, men det var ändå skönt för dem att komma ut lite. Abbe var för övrigt lite busig idag och pep till/bockade några gånger. Han är så söt nu när han börjar få mer styrka i bakkärran och orkar med lite bus också, haha ;) Samtidigt är han aldrig dum utan det märks att han gör detta för att han har roligt, och inte för att han vill få av ryttaren (det är inga stora bockningar). Vi har för övrigt spelat in en låååång stallvlogg idag som kommer upp här imorgon. Äntligen! Det tar ju sin lilla tid att spela in så långa filmer, och jag vet att många kommer bli glada av den filmen :) Ikväll har vi hängt i flera timmar med två kompisar vilket har varit väldigt roligt. Det är viktigt att prioritera kompistid och därför känns det bra att ha fått gjort det idag eftersom jag har som mål i år att göra fler roliga saker :)

Herregud för övrigt vad kommentarsfältet går hett här just nu! Det verkar vara väldigt provocerande att vi har valt att sko av våra hästar, och jag förstår inte riktigt varför. Är det för att vi har halvblod och för att vi tävlar? Vi gör såklart detta för att vi tror att det kommer bli bättre i längden för våra hästar, men samtidigt skiter vi fullständigt i hur andra gör med sina djur. Sko så mycket ni vill, eller ha dem barfota runt om, det är ert beslut! Imorgon kommer ett gästinlägg upp på bloggen av pappa som jag tror kommer förklara ganska bra för er varför vi har valt att sko av grabbarna, så spana in här imorgon :)

 
/ Emma

Barfotatankar av Hans

$
0
0

Gästinlägg av vår pappa, Hans:


Mina barfotatankar började när vi köpt Abbe. Han var inte skodd bak och hade så fina starka hovar som klarade både grus, sten och asfalt utan att ömma, eller att hovarna slets för mycket.

Då funderade jag över varför vi spikar på skor på hästarna egentligen. Jag började läsa om ämnet på internet och fastnade för den så kallade vildhästverkningen, där man strävar efter en hov med låga trakter och korta tår. Det mesta är skrivet på engelska, men det finns en sida skapad av Marjoire Smith översatt till svenska här om ni vill fördjupa er.

Fördelarna jag ser med skor är att de minskar slitaget på hoven, och att man kan sätta i rejäla broddar på vintern. Glömmer man att säga till hovslagaren om snösulor hjälper dessa broddar föga då skorna bygger upp rejäla snöstyltor, som lätt kan leda till en vrickning. Glömmer man broddarna så blir skorna som skridskor och hästen får hela tiden gå och spänna sina muskler för att inte ramla eller fläka sig. Så alltså, en oskodd hov har bättre grepp på snö och is än en skodd hov utan brodd. En oskodd hov bygger inte snöstyltor om inte hovväggarna är för långa, och några mm hovvägg ger bättre grepp.

På gräs ger en oskodd hov ett suveränt grepp, här är det skorna som gör det nödvändigt med brodd. Låt hovväggarna växa ner några mm under sulan så blir greppet ännu bättre. Tänk också på att för bra grepp sliter på leder, senor och ligament.

En sak som oroar mig lite är fibersand som används i ridhus allt mer. Har hästen skor så kanske den glider lite på de hala skorna, men en oskodd kanske gjuts fast i det sträva underlaget med överbelastningsskador som följd. Jag tror inte att fibersand är bra för hästarna, det har kommit fram av prestationsskäl och därmed blivit mode.

Fördelen att skon minskar slitaget är också en nackdel. Hovväggen växer och skon gör så den flyter ut framåt i stället för att slitas av marken. Detta kan orsaka hovsprickor och att tån blir för lång så hästen får ett för kort steg när den inte kan rulla över den för långa tån. Den landar då med tån och inte trakten (hälen) först som den ska. Detta leder till ökad belastning på leder och ligament i hoven och benen, och hästen kan bli snubblig och knacka hov.

Hovbölder borde vara sällsynta på en oskodd hov. Inga söm som gör hål i hovväggen där bakterier kan komma in, och ingen sko som håller kvar gödsel i hoven.

Den största nackdelen jag ser med skor är ändå att viktiga funktioner i hoven sätts ner. Skon lyfter ju upp strålen från marken. Strålen är ju hästens trampdyna som den ska landa med först i steget och känna av marken med. Hästen har förmågan att inte sätta ner benet med full kraft om den känner något hårt, vasst, eller en grop. Jag tror faktiskt att risken för tex stengallor minskar med skorna av.

Strålen trycker på elastiska putan ovanför samtidigt som bakre delen av hoven vidgar sig när hästen sätter sin vikt på den. Denna mekanism pumpar blod och galla genom hoven och benen. Hästen har som ni kanske hört 5 hjärtan. Hjärtat, och ett i varje hov. Med skorna på minskar denna förmåga kraftigt. Den naturliga  stötdämpning denna mekanism också ger, gör att hästen inte har några problem med hårda underlag.

Funderar ni på att ta av skorna så ser jag det enda problemet i omställningen. Det tar ungefär ett år för en ny hov att växa fram och omställningstiden kan vara så lång. Det är viktigt att någon som kan verka för barfotagång gör det, speciellt i början så hovarna får rätt form för detta.

Omställningstiden behöver inte vara svår, både Abbe och Boppen har vi kunnat rida som vanligt hela tiden. Vi använder barfotaskor, när vi rider på asfalt, is (med dubb) och hårda grusvägar. I paddocken, på gräs eller i ridhusen går de helt barfota utan problem. Boppen är 19 år och har säkert varit skodd väldigt länge. På Boppens bakhovar som varit utan skor ca 2 månader kan man tydligt se en linje där tjockare hovvägg växer ner från hårlinjen.

Tage var inte öm direkt efter vi tog av skorna utan det kom efter några dagar. Antagligen är han sulöm, något de kan bli i början när även sulan tar upp last (ovant), men som går över. Han får gå i hagen med sina barfotaskor tills det slutar att ömma (han ömmar inte med skorna på). Tage har ganska små hovar med trånga trakter. Antagligen blev han skodd väldigt tidigt i livet så hovarna inte kunde växa som dom skulle.Jag funderar på om så kallade fullblodshovar kanske inte är genetiskt som man hört. Skorna kom ju på väldigt tidigt när de började träna och tävla kapplöpning som 1,5 -2 åringar.

Vi kommer att följa hästarnas hovresa här på bloggen. Mest intressant tycker jag är att ifall Tage klarar av att gå barfota, då tror jag att alla hästar gör det.

 
 
/ Hans

En dag i stallet: Winter edition

$
0
0
Här kommer den långa stallvloggen som vi spelade in igår :) 23 minuter blev den och jag hoppas att många uppskattar den! Det tar sin lilla tid att spela in en såhär lång vlogg, men jag vet att de är väldigt uppskattade/efterfrågade och därför är de roliga att göra :) Alla hästarna är med i den här videon så för er som har saknat lilla Tage är det perfekt!

Glöm inte att välja HD-kvalitet i kugghjulet :)


/ Emma

Intressant fråga

$
0
0
Hur gör du skillnad på företaget & dig själv när folk frågar om saker? Har du kompispriser eller får alla betala lika mycket?

Jag tycker detta är en väldigt intressant frågeställning som jag tänkte svara på i ett inlägg. Jag tror att många är rädda för att våga ta betalt i början som företagare. Det kanske känns fel att ta betalt av vänner och bekanta osv. Jag själv har väl själv varit lite likadan, men jag konstaterade att jag verkligen måste se skillnad på mig som privatperson och företagare. Jag är företagare och tar betalt för att kunna tjäna pengar och överleva, precis som de flesta privatpersoner är anställda för att kunna tjäna pengar och överleva. 

Det svåra i början som företagare är att oavsett vad man sysslar med så kommer de flesta kunder antagligen vara vänner eller bekanta. Ska man då ta kompispriser på alla så kommer man inte gå runt. Därför tycker jag det är bättre att behandla alla lika och ha en fast prislista som gäller för alla. Så har jag det, och alla som stått/står i vårt stall har fått betala lika mycket oavsett om jag har känt dem sen tidigare eller inte. Jag själv skulle aldrig förvänta mig att få ett kompispris om jag tex skulle klippa mig hos min kompis som är frisör, men det finns vissa som förväntar sig det av sina kompisar som är företagare. Dessa personer har helt enkelt inte förståelsen i vad det faktiskt kostar att driva företag och hur mycket tid man lägger ner.

Numera tar jag betalt för allt jag gör inom hästnäringen, oavsett vem det är som frågar. Jag rider inte andras hästar utan att ta betalt, jag mockar inte andras boxar utan att ta betalt osv. Det är nog bra om man sätter upp en sådan "barriär" som företagare, oavsett vad man sysslar med. Annars kommer det bara bli krångligt och det kan ske konflikter för att man ger förmåner till en person men inte till någon annan.

Till sist måste jag bara säga till alla som driver företag/UF-företag: Våga ta betalt! Kom ihåg att ni både "säljer" er vara/tjänst, tiden ni lägger ner på den, er kunskap, självkostnaden för produkten/tjänsten OCH alla skatter på det. Det kan vara en bra sak att tänka för alla privatpersoner också. Det finns många "osynliga" kostnader man betalar för som privatperson, både för tjänster inom hästnäringen och vanliga livet. Sen jag blev företagare och har läst kalkylering på högskolan har jag fått mycket insikt och tycker att väldigt många saker har blivit så mycket billigare. Tex kostar en pizza jag brukar äta i vår pizzeria 60 kr vilket jag tycker är skitbilligt nu när jag tänker efter. I det priset ingår liksom både moms (och andra skatter/avgifter), personalkostnader, självkostnaden för pizzan osv. Hur kan det bli någon vinst över, haha? Självklart blir det vinst över, men den är nog betydligt mindre än vad en "vanlig" person kan tro. Lite smått off topic sådär, men jag tycker att detta med företagande och dess ekonomi är väldigt intressant :)

 
/ Emma

Kondition i paddocken

$
0
0
Hallå godingar! Ännu en kall dag, men nu känns det ändå som om man börjar vänja sig. Eftersom underlaget ute i skogen är som det är men jag ändå vill konditionsträna Abbe gjorde jag faktiskt som så att jag red ett konditionspass i paddocken idag. Jag tycker inte det är optimalt att konditionsträna i paddocken egentligen, men just nu är vi väldigt begränsade. Förhoppningen nu är att det antingen blir milt eller kommer mycket snö så man kan träna ordentligt ute i naturen :) Jag räknade ut att 6 varv ungefär blev 1 km, så jag red intervallträning i paddocken. 6 varv i galopp (lång/låg form och olika tempon) - 1 varv i skritt/varvbyte - 6 varv i galopp i andra varvet osv. Jag gjorde 5 intervaller totalt så vi galopperade ungefär en halvmil i paddocken idag.  Detta varvade vi med uppvärmning och avjoggning där jag checkade av balansen genom att släppa yttertygeln helt. Detta hade aldrig gått för några månader sedan, men balansen börjar onekligen bli bättre även om det fortfarande är mycket att jobba på! Pappa red även Boppis i paddocken idag.

För övrigt slog vi nog rekord tidigare idag då filmen vi la upp fick 1000 views på en timme. Wow! En dag i stallet-filmerna är onekligen populära :)

 
/ Emma

Då var det fredag igen!

$
0
0
Glad helg allihop! Idag har jag och Anna en hel del saker planerade. Jag ska iväg och färga håret nu på förmiddagen. Min ombré ska ljusas upp ytterligare, så nu kommer jag bli blond på riktigt i längderna är tanken :) Tror det kommer bli riktigt bra för min frisör är så duktig! Efter detta blir det lunch och sedan ridning. Planen är en lugnare uteritt där vi nog kommer rida mest på någon åker eftersom grusvägarna är så satans hala. Vi ska även iväg och hästshoppa litegrann. Både i butik och hos vår tränare som ska sälja av en massa grejer. Det finns två grejer vi verkligen behöver köpa: ett par strykkappor och ett 300 grams vintertäcke med hals till Abbe, så det ska vi leta efter idag. Förutom detta ska vi hinna klämma in att filma två vloggar innan vi går på fredagsmys :) Vi hörs senare under dagen med tidsinställda inlägg!

 
/ Emma

Säkerhet runt hästarna

$
0
0
Vi fick i önskemål att skriva ett inlägg om hur vi tänker angående säkerheten kring hästarna, så det tänkte jag göra i det här inlägget.

I ärlighetens namn är vi inga "säkerhetsgudar". Vi gör många saker i vår hästhantering som inte är enligt "skolboken". Trots detta har vi aldrig varit med om någon olycka som har hänt i själva hästhanteringen, och i ridningen har vi varit ganska skonade från skador också. Det finns vissa grundläggande saker som vi aldrig tummar på. Att rida med hjälm är en självklarhet för oss och vi skulle aldrig rida utan hjälm, oavsett hur snäll hästen vi sitter på är. En olycka kan alltid hända ändå. Däremot rider vi aldrig med säkerhetsväst längre då vi tycker det är bekvämast utan. Inte jättebra ur säkerhetsaspekt, men vi är väl lite bekväma av oss precis som många andra vuxna. Någonting vi är noggranna med är att alltid ha mobilen med oss när vi är ute i stallet, och även när vi rider. I alla fall när vi rider ut så vi kan ringa någon om något skulle hända.

Förutom detta har vi inga direkta regler när vi hanterar hästarna. Jag tänker som så att väluppfostrade och snälla hästar är grunden i allt när det kommer till hur stor risk det är för människorna i hanteringen. Våra tre hästar är extremt snälla och därför känner vi oss väldigt säkra kring dem. Av den anledningen hanterar vi dem utan hjälm, i dåliga skor osv, även om det egentligen inte är bra såklart. Hästar är flyktdjur och allt kan hända, men vi har såpass mycket tilltro till dem i hanteringen (och ridningen) och de har tilltro till oss, och detta tror jag är viktigare än alla hjälmar, säkra skor osv. Denna tilltro och kommunikation gör att de står stilla i stallgången (vi skulle egentligen inte ens behöva binda upp dem), lugn följer efter oss när vi leder dem osv. Det är onekligen skönt med så snälla hästar som vem som helst kan hantera. Det gör hela stallsituationen roligare och säkrare!

Summa summarum så resonerar vi som så att det säkraste som finns är att kunna läsa av sina hästar, ha tilltro och en bra kommunikation med dem och bra säkerhetsutrustning. Vi slarvar litegrann på den sista biten, men har överlag ändå ett vettigt säkerhetstänk i mina ögon även om vi inte alltid är de bästa förebilderna, men vad tusan... vi är bara mänskliga :)

 
Hur tänker ni när det kommer till säkerheten? Är ni "säkerhetsgudar" eller finns det vissa grejer ni slarvar med?

/ Emma

Snöig fredag

$
0
0
Hej allihop! Vissa av dagens planer blev inställda, men vi har fått gjort endel ändå. Det har nämligen snöat skitmycket idag, vilket inte väderleksrapporten visade på igår ;) Över en dm snö har kommit vilket jag faktiskt är glad över så vi kan rida i snön. Antingen får det vara ordentligt med snö eller helt milt så det inte är någon is ute. Mellanting är det värsta som finns!

I alla fall, vi kom iväg till Skara hästsport och shoppade. Där hittade vi tre kanongrejer som vi slog till på. 2/3 hade ett kraftigt nedsatt pris vilket vi blev väldigt glada över. Vad vi shoppade berättar och visar vi i en videoblogg :) På tal om vloggar har vi spelat in tre stycken idag trots att kameran krånglade. Vi behöver verkligen köpa en ny filmkamera då vår krånglar hela tiden. Så irriterande! Tyvärr kom vi aldrig iväg till vår hopptränare där vi skulle shoppat ännu mer då hon säljer av endel grejer. Det hade kommit alldeles för mycket snö så vi kom knappt ifrån gårdsplan. Då känns det lite overkill att bege sig ut på småvägar bara för att vi behöver ett par senskydd ;)

Annars var jag iväg i förmiddags och färgade håret och blev kanonnöjd verkligen. Nu är det helt perfekt, och nu ska jag låta det vara tills våren då jag kanske fräschar till det lite igen :) Jag väntar på att min frisör ska lägga upp bilder på håret så kommer jag låna dem av henne och visa er på instagram! Grabbarna fick vila idag eftersom det snöade så, men vi tog in och myste med dem ändå (och filmade dem) och de verkade nöjda och glada över detta :) Nu ska vi laga tacos och bara chilla i soffan framför AHS och Grey´s hela kvällen. Gött! Vi hörs igen imorgon :)

 
/ Emma

Köra hästtransport

$
0
0
För mig var det en självklarhet att kunna köra hästsläp när jag fyllt 18. Redan när jag övningskörde så övade jag litegrann på att köra släp, vilket aldrig har varit några problem förutom att backningen tog ganska mycket längre tid att lära sig, haha. När jag hade haft körkort i en månad drygt, eller om det var två, så var jag tvungen att köra Tage till en tävling som jag skulle tävla och mamma och pappa var utomlands och Emma hade brutit armen. Visst hade jag kunnat avanmäla mig, men det är ju så mycket roligare att tävla och då var jag tacksam över att jag redan då var trygg bakom ratten med häst i släpet. 
 
Jag vill liksom inte behöva känna mig bunden till att någon annan ska köra min häst dit jag vill, eller kanske måste åka om det är något veterinärt som gäller. Men sen är ju vi bönder och bor på en lantisort, så jag kan tänka mig att det är skillnad i stan där man kanske inte ens har körkort.
 

Hur gör ni? Kör ni hästsläpet själva eller får ni be någon annan att köra när det är dags att köra hästen? :) 
 
/ Anna 
Viewing all 3846 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>