Quantcast
Channel: Elfstrands.se - häst & ridsport
Viewing all 3846 articles
Browse latest View live

Våra kommande tävlingar

$
0
0
Hej allihop! I det här inlägget tänkte jag berätta vad vi har för tävlingar inplanerade den kommande månaden :)

23 april: Lok dressyr Falbygdens HF - Tage & Abbe. Jag rider Abbe och Anna rider Tage. Vi båda rider bara en LB:1. Detta blir min första dressyrtävling för i år eftersom jag fick hjärnskakning innan förra tävlingen så Anna fick rida istället. Nu när jag tänker efter så blir detta min första riktiga tävling över huvud taget sen november. Har bara hoppat pay and jumps sen dess ju :) För Tages del så blir det hans första tävling på nästan ett år, så det ska bli spännande att se hur han kommer sköta sig!

30 april: Lok hopp Vartofta RKS - Boppen. Anna rider Boppen i 95 cm & 1m. Båda klasserna är av bedömningen A:0+A:0, och det blir första utetävlingen för säsongen. Det brukar dessutom vara maxade banor i Vartofta så jag tänker att 1m-klassen kommer vara en bra förberedelse för Annas 110-debut som förhoppningsvis sker senare i vår/sommar. 

7 maj: Lok dressyr Essunga RF. Jag rider Abbe och Anna rider Tage. Vi båda rider LB:1 och LA:1 på grabbarna, och detta kommer alltså bli Abbes LA-debut. Det ska verkligen bli spännande att se vad vi kommer få för resultat i denna! Nu blir det hårdträning den kommande månaden så vi ska känna oss så redo som möjligt till vår debut :)

 
Förutom dessa tävlingar vore det trevligt om jag kunde åka ut med Abbe på någon pay and jump den kommande månaden också och hoppa 60-70 cm. Dock har vi så satans fullt upp eftersom vi ska arrangera pay and jump på gården den 16:e, och har mycket i övrigt att göra såklart. Jag får se hur det blir med detta, och ska spana efter pay and jumps i Västergötland som kan passa oss :)

/ Emma

Svar på frågor del 2

$
0
0
När kommer ni berätta om erat nya företag? Det kommer antagligen bli när vi närmar oss lansering, vilket antagligen kommer dröja ett tag till!

Ni verkar inte raka abbe eller Tage under vintern (vad jag har märkt), men ändå har ni täcke på dem. Varför? För att vi anser att de behöver detta för att vi ska kunna hålla och träna dem på det bästa och mest smidiga sättet!

Vilken kamera använder ni för att ta bilder? Canon EOS 7D.

Hur mycket väger era hästar? Vad bör en liten storhäst som är ganska kraftig väga? Vi har aldrig vägt Boppen eller Abbe, men när Tage var inne på kliniken senast (2013) vägde vi honom och då vägde han runt 550 kg, vilket är lite för mycket för en så liten häst som Tage egentligen ;) Jag kan tänka mig att Abbe väger runt 600 kg och Boppen 650-700 kg. 


Hur långa är ni? Har märkt att ni är ganska jämnhöga med både Abbe och Boppen, är ni det? Vi är 168 resp. 170 cm långa, så med ridskor blir vi jämnhöga med Abbe som är 172 cm :) Boppen är drygt 1 dm högre än oss, men han har så hög manke så han upplevs nog som mindre än han är!

Hur ofta städar ni rent i krubbor, vattenkoppar, matskålar etc? Inte speciellt ofta i ärlighetens namn, utan när vi tycker att det behövs :)

Vad tycker ni om att man ska slå hästen när den har varit dum? Självklart är vi emot allt våld mot hästar! Vi tror att hästar så gott som aldrig är "dumma" utan någon anledning, så det gäller att analysera och gå till botten med problemen. Däremot är det viktigt att ha en bra kommunikation med hästarna. Vi jobbar mycket med korrigering och beröm i hantering & ridning, vilket ni kan läsa om HÄR.

Hur mycket kostade era hästar? Vad är maxsumman som ni skulle köpa en häst för? Eftersom det är pappa som har köpt Tage och Boppen och jag inte vet om han vill att jag ska skriva ut de summorna låter jag de vara osagda. Abbe köpte vi för 47.000 kr. Maxsumman beror helt och hållet på hur mycket pengar vi har att röra oss med, men jag skulle nog inte känna mig bekväm med att köpa en häst för flera 100.000 kr. Det känns så knäppt på något vis att ett levande djur/kompis kan kosta så mycket pengar liksom, även om jag vet att det är vardagsmat för många. 

Nu när Samuel har börjat blogga mer, får han ta del av "lönechecken"? Nej, han är med ibland i filmer/filmar, och tycker till på bloggen, men han gör bara en promilles jobb av det jag gör tex :)

Hur bestämmer ni vem som ska blogga vad? Nu sista veckan har Anna varit extremt aktiv, men jag gissar att Emma fortf har tid att blogga. Pratar ni ihop er innan eller ser ni att den andra har bloggat & då låter ni bli? Kort och gott ser det ut som så att jag (Emma) bloggar mest och ser till att det alltid finns inlägg som kommer upp på bloggen, och så bloggar Anna när hon har inspiration och tid. Jag måste blogga även om jag inte har detta ;) När vi skriver inlägg lägger vi dem alltid som utkast och sen tidsinställer jag inläggen till nästa dag :)

Vill ni skaffa barn i framtiden? (Svår fråga, jag vet, men går ni i dem tankarna ibland?) Ja, vi båda kommer antagligen vilja ha barn i framtiden. Just nu får jag dock bara panik bara jag tänker på barn, utan vill satsa till 100% på mig och min karriär :)

Tips på bra serier med lite action i? Det beror nog lite på vad för action du gillar, och om du gillar övernaturlighet eller inte :) Jag gillar The vampire diaries som det händer mycket grejer i hela tiden. Även True blood (mer vampyrer hehe) och Hemlock Grove är riktigt bra serier! Bra handlingar, övernaturligheter och spänning, vilket jag gillar! En annan serie det händer grejer i hela tiden är såklart Grey´s anatomy, som är min absoluta favvoserie då alla säsonger är lika jäkla bra och spännande, men den innehåller såklart inte action på samma sätt som de andra serierna.

Om ni fick köpa en Ponny,Hur skulle den va & Hur skulle den se ut? Om vi skulle köpa en ponny skulle det vara en ung, grov, maxad d-ponny vi kunde utbilda och sedan sälja vidare!

Om ni fick 1000000 kr som ni skulle invenstera på era hästar & Erat Hem/anlägning, Vad skulle ni då köpa/göra där? Lätt: bygga ridhus ;D Ännu bättre hade varit om vi kunde köpa mer mark och på så vis kunna bygga en parkeringsplats för hästtransporter så vi kunnat ordna aktiviteter året runt!

Har ni snapchat? Anna har precis skaffat och hon heter annaelfstrands . Jag har inte snap och kommer antagligen inte skaffa heller. Jag har fullt upp med mina sociala medier redan ;)

Vilken läderfärg tycker ni passar bäst på fuxar? Brun eller Svart? Jag tycker fuxar är superfina i både brunt och svart läder! Tage hade brunt läder innan vi köpte honom, men för att förenkla alla inköp bytte vi till svart läder :)

 
/ Emma

Hur går det för era tilläggspass?

$
0
0
Att tilläggsregistreringen är något helt onödigt tror jag nog att alla vi hästägare med importer kan hålla med om. Men, att det skulle ta sån här jäkla tid att få hem ett pass som bara har blivit stämplat trodde jag aldrig. Vi skickade in Tage & Abbes pass (tillsammans) i december. Abbes pass fick vi hem för ett par veckor sedan, men Tages pass har inte kommit än. Det har alltså varit på vift i snart 4 månader... Jag tycker inte riktigt det känns helt OK att det ska dröja så otroligt länge, speciellt inte eftersom det väl är lag på att man ska ha hästarnas pass tillgängliga? Fine, jag förstår att ASVH säkert har massor av pass att tilläggsregistrera, men det är ju inte ens ett nytt pass man får! Det enda som har hänt med Abbes pass är att vi har fått två stämplar längst bak, så jag funderar på hur lång tid detta egentligen kan ta att fixa för x-tusentals pass...

Nu är jag spänd på att höra: Ni med importer, har ni fått tillbaks era pass ännu? När skickade ni in dem och till vilken avelsförening?

Våra danskjävlar ♥
 
 
/ Emma

Konditionsträning och klättring

$
0
0
Idag har alla tre grabbarna fått sig ett ordentligt pass i skogen. Abbe konditionstränade jag med i förmiddags och han var så himla fin! Han hade en ordentlig bjudning hela tiden och galopperade på så bra. Tidigare när han har blivit trött har jag verkligen fått kämpa men idag behöll han framåtandan hela tiden, även när han var trött. Så himla härligt att känna :) Han var inte lika fjantig som förra gången jag var ute själv heller, men samtidigt lika pigg.

Tage och Boppen fick sig istället ett klätterpass med Anna och pappa under kvällen. De hade skött sig bra och avslutade med ett riktigt galopp-race på en åker vilket alltid är lika uppskattat ;) Själv var jag iväg i eftermiddags och magnetröntgade min hjärna eftersom de hittade ett bifynd vid förra röntgen. Det gick finemang men jag tycker synd om de som är klaustrofobiska och/eller har tinnitus som ska magnetröntgas för det var väldigt trångt och lät extremt mycket. 

Imorgon får antagligen hästarna ännu en uteritt, men då lite lugnare med mer jogging :)

 
/ Emma

Djurvän eller inte

$
0
0
Vad roligt att vi fick in så många bra kommentarer till DET HÄR inlägget där jag frågar er vad ni tycker räknas som en djurvän, och om ni tycker att man kan vara en djurvän trots att man äter kött. Ofta kan det bli pajkastning och dålig stämning i sådana här heta ämnen, men som vanligt på vår blogg har vi ett vänligt kommentarsfält där vi respekterar varandra! Detta inlägg är en uppföljning till det föregående inlägget och först tänkte jag lyfta fram ett par av era kommentarer.

En del av Chessikatts kommentar som jag tyckte var väldigt intressant och gav mig en annan synvinkel på det hela:
Vilken svår fråga. 
Jag försöker föreställa mig hur det skulle vara om alla var veganer. Inga bönder skulle ha varesig kött- eller mjölkdjur, när bönderna gick i konkurs skulle de behöva slakta djuren (om inte alla veganer bygger sig en hage samt en lösdrift eller liknande och köper alla djuren, håller dem med foder, skötsel, veterinär o.s.v.), och det skulle i princip inte finnas några sådana djur kvar. Så hur "räddar" man djuren genom att bli vegan? Det är ingen tyken fråga utan jag är på riktigt nyfiken och öppen för förklaringar. Eller skulle kor, får och grisar springa runt fria i naturen? Många tänker inte på hur mycket de faktiskt skulle lida då, av inavel, av att inte hitta tillräckligt med mat, av att bli ihjälbitna av rovdjur o.s.v. 

Två kommentarer från Louise som jag också tycker var bra. Det är verkligen sant att vi lever i en "köttnormsvärld".
Det här är ju en ganska diskuterad fråga men det man först måste bestämma är väl vad som innebär med "vän". Jag tror man måste tänka på ordet på samma sätt som att vara en "människovän", alltså att man känner empati och bryr sig om människor som inte är i ens direkta närhet. 
Det behövs ju inte direkt diskuteras om huruvida man bryr sig om människor och djur i ens närhet. 
Med det sagt så nej, man kan varken äta kött, ägg eller mjölkprodukter och kalla sig djurvän. Att påstå att det skulle bli mer okej för att djur behandlas bättre kan i så fall jämföras med att man skulle vara okej med att människor dör om de levt ett bra liv (i och med jämförelsen med människo-vän). Skulle vi börja föda upp hästar, hundar och utöka kaninproduktionen för kött så tror jag att det skulle bli totalt kaos och massvis med människor skulle protestera mot detta. Egentligen är det ju ingen skillnad på djur, det är vi som gör skillnaden. En gris kan känna lika mycket och har samma intelligensnivå som en hund exempelvis. Känner man empati och bryr sig om djur som helhet vill man inte att dessa ska dö och man bidrar självklart inte till det heller då. Lika mycket kaos skulle det bli om vi började ta fölet, valpen eller kattungen från dess mamma efter ett dygn som man gör med kalven bara för att vi ska få mjölk. 
Jag tror det till 100% handlar om att man inte gjort kopplingen eller att man drar på sig skygglapparna. 
När man väl gjort kopplingen blir det så självklart att om man bryr sig om djur så vill man inte att dessa ska dö och då blir det väldigt konstigt att betala för just det. 
Man måste göra skillnad på ens egna djur och djur som helhet, ens egna djur är ju inte representativt för "djur". 
Jag tror att alla som känner empati för djur som helhet någon gång kommer sluta äta animalier. Det tar olika tid för alla men som sagt, när man väl gjort kopplingen och naturligt från början känner för djur finns det ingen återvändo till något annat. 
 
Vill bara tillägga att det också är viktigt att komma ihåg att vi lever och växer upp i en köttnorm, det är därför inte konstigt att tro att man kan vara en djurvän samtidigt som man äter kött eller inte tycker att det är något fel. Men jag tror som sagt om man bara lyssnar, har motivationen och naturligt känner empati för djur från början så kommer man så småningom sluta äta animalier.

Vad tänker jag själv då? I ärlighetens namn har jag aldrig tänkt så mycket på det hela eller har några särskilda värderingar av vad jag tycker räknas som en djurvän eller inte. Själv äter jag kött, men så fort Anna flyttar ihop med Samuel lär jag övergå till vegetarisk kost så gott som på heltid. Just nu äter jag kött av praktiska skäl och inte för att jag tycker det är gott/inte kan klara mig utan det. För det kan jag. Jag gillar vegetarisk mat bättre! Det kommer nog aldrig gå att definiera vad en äkta djurvän är eftersom alla tänker så olika. Rent spontant känner jag att man inte kan äta kött och samtidigt predika om att man är djurvän för alla djur, men samtidigt är inte alla veganer djurvänner eftersom frågan sträcker sig mycket längre än så. Kort och gott tycker jag det är lite skenheligt att hylla sig själv som djurvän om man äter kött (i alla fall om man inte har full koll på vart djuren kommer ifrån och hur de har det), men du behöver inte vara något helgon bara för att du är vegan. Jag själv har blivit mer medveten om djurens rätt de senaste åren och skulle numera tex aldrig gå på djurcirkus eller andra turistattraktioner med djur i fångenskap, och nästa steg blir att äta betydligt mindre kött!

 
Ni får gärna fylla på med fler tankar och åsikter som är relevanta till det som är skrivet i detta inlägg, men håll diskussionen lika vänlig som i förra inlägget, tack :)

/ Emma

Elfstrands testar - pälsglans

$
0
0
Vi har tänkt köra igång med en ny serie på vår youtubekanal: Elfstrands testar! Där kommer vi att testa och utvärdera olika produkter, men vi kanske också testar på annat inom ridvärlden som inte behöver ha med utrustning att göra. Hoppas ni kommer gilla´t :)



/ Emma

Svar på frågor del 3

$
0
0
Hur länge har ni haft eran katt Siri? Vi har haft henne sen vi köpte gården. Hon bodde här sen tidigare hos de förra ägarna till gården och de frågade om vi ville köpa henne, och det ville vi :)

Vad är er största dröm? Allvarligt talat så kan vi nog inte svara på detta. Att bli så bra som möjligt på det vi gör... typ! Sen är det klart att vi har många karriärsmål/drömmar men de är snarare delmål och inget gigantiskt som en största dröm är. 

Vad är ni mest rädda för? Emma: Mina största fobier är getingar och bromsar (de bitande insekterna). Har sjuklig fobi för dessa insekter! Anna har en smärre fobi för spindlar men den är inte i närheten av så illa som mina fobier. 

Har ni någon gång varit utomlands isåfall var? Ja, vi båda har varit i England, Norge, Danmark, Grekland, Spanien och Cypern ett varierat antal gånger. Utöver detta har jag (Emma) också varit i Polen på skolresa där vi bland annat både Auschwitz & Birkenau och festade loss i Krakow. En väldigt rolig och intressant resa! 

Hur mycket tycker ni om att flyga flygplan, på en skala 1-10? Det är väl inte det roligaste vi vet, men samtidigt har vi inga problem med det. Visst är det jobbigt med så litet utrymme, men det funkar. Nu har vi dock bara flugit max... 6 timmar? Eller hur lång tid tar det till kanarieöarna? Ja, något sånt i alla fall. Kan tänka mig att det är jobbigare att flyga längre sträckor, om man inte tar lyxflyg ;) Så en 5:a får det bli!

Eftersom ni rider ut så mkt skulle ni kunna börja att tävla i distans? Nej det har vi inget sug efter :)

Hur gör ni och vad tänker ni på framhoppningar?. Är ni nervösa och om ni är det, hur hanterar ni er nervositet? Precis som när det kommer till allt annat gäller det att fokusera på det vi ska göra och inte på allt annat. Framhoppningar på lägre nivåer kan minst sagt vara kaosartade, men det gäller att hitta sina rutiner och gärna följa med i flytet som finns. Typ att vi passar på att hoppa fram på de lägre hindren när någon annan gör det så det slipper höjas och sänkas hela tiden på framhoppningen. Vi behåller lugnet helt enkelt och tänker som så att ifall vi inte får speciellt bra flyt behöver det inte betyda att det kommer gå dåligt på banan. Många gånger har jag haft en sådär känsla på framhoppningen pga yttre faktorer eller att jag har ridit dåligt, men inne på banan där jag har haft mer plats har det gått kanon. Så vårt bästa tips är helt enkelt att inte stressa upp sig, och att kommunicera tydligt med de andra inne på framhoppningen.

Är ni intresserade över något mer djur än just hästar? Inte på tävlings/utställningsnivå, men vi älskar katter :)

Har ni någonsin funderat på att skaffa hund? Nej, vi är verkligen inte några hundmänniskor, haha! Vi gillar att mysa med andras hundar men skulle aldrig vilja ha någon själv och vara så bunden.

Om ni fick designa en egen kavaj och ha den på nästa tävling, hur skulle den sett ut och vad skulle du/ni matchat den med för schabrak?  En brun kavaj med beigea och guldiga detaljer, och vi skulle matchat den till vårt bruna CS-schabrak med guldig kant och ett guldigt pannband!

Om ni hade fått chansen att tävla i en ridgren på hög nivå, vilken gren skulle ni då valt? I så fall hade vi nog valt dressyr :)

Hej och tack för en bra blogg! Jag undrar om era körkort för tungt släp, hur många gånger behövde ni övningsköra (hehe, vet inte ens om man gör sånt på körskola eller om man bara kör hemma med släp?), är det någon teorikurs, vad kostade det allt som allt? Vi kommer göra en vlogg om detta, men vi har bara inte fått tummen ur än ;D

Går era hästar på sommarbete någon annanstans än på eran gård? Vad gör ni medan de är på sommarbete? Nej de går på bete hos oss på gården och de tränas som vanligt även under betet! Förutom de veckor vi själva är iväg på semester då de också får semester :) Tidigare år har vi haft hästarna ute dygnet runt mellan maj/juni-september/oktober ungefär, beroende på väder. Nu går ju dock 2/3 av våra hästar på lösdrift och är alltså ute dygnet runt redan.

När det är jul, brukar ni julpynta något i erat stall? Nej det brukar vi inte :) 

Gör ni något med erat hår innan ni ska sova? Anna gör inte det, men jag flätar håret i två flätor som jag sover med varje natt. Både för att det ska slita mindre på håret/för att det inte ska bli trassligt och för att jag har så långt hår och det bara fastnar under mig när jag rör på mig annars, haha.

Vilket språk gick ni i skolan? Och är ni nöjda med att ni valde det, eller önskar ni att ni valde något annat? Jag läste spanska och Anna lästa tyska. Vi båda är nöjda men tyvärr har vi tappat nästan alla våra kunskaper efter att vi slutade. 

När jag red så fick jag alltid lära mig att man aldrig skulle skrika ifall hästen skenar, eller gör en rädd på något vis. Har ni sett filmen där Anna flyger av och skriker, och även nu när Samuel ramlade av att ni skriker. Vad är er syn på detta? Man får ju lära sig detta på ridskolan och jag tror det beror på att ens ridlärare vill lära en att man inte ska drabbas av panik om något händer. Jag tror sällan att hästar blir rädda för att man skriker (om de inte är ljudkänsliga som Abbe), utan för att man får panik, vilket de känner av och också kan drabbas av panik. Gällande de filmerna tror jag inte att Boppen bryr sig det minsta om att vi skriker, utan han tänker nog bara "jaha, nu åkte den klumpen av" ;)

Hur är yr8 ridhjälmen i storlek? Faller glittret av? Och är den värd priset? Svårt att säga hur den är i storlek då jag(Anna) typ inte har provat andra hjälmar. Den är dock precis likadan i storlek som min JW, jag har 58 i bägge två. Nej glittret har inte åkt av hittills och ja jag tycker den är värd sitt pris :)


Är Boppens svans tjockare än nordsvenskars och tinkarars och sånna rasers svansar? Jag vet inte hur tjocka svansar kallblod generellt sett har, men Boppens svans och man är väldigt tjocka! 

Vilket var det första huset ni bodde i när ni flyttade hemifrån och hur gamla var ni då? Det är gården som vi bor på nu. Jag tror att jag var 22 och Anna 20/21 när vi flyttade hit.

 
/ Emma

Ruggig dag

$
0
0
Då var det onsdag och denna dag har varit riktigt ruggig. Det regnade hela förmiddagen och under eftermiddagen blåste det istället rätt ordentligt. Eller ja, det blåste normalt för att vara på schlätta ;) Vi har blivit bortskämda med onormalt vindstilla och fint väder det senaste! 

Alla grabbarna fick sig en lugnare tur i skogen idag med bara jogging. Det behövde de efter ett rejält dressyrpass i måndags och konditionsträning/klättring igår. Jag och Anna red ut tillsammans på Tage och Boppen och pappa red ut själv på Abbe. Alla hästarna skötte sig bra och Boppen var faktiskt inte så fjantig som jag trodde att han skulle vara nu när det blåste. Imorgon är planen att alla hästar ska hoppas om det inte regnar alltför mycket i natt/imorgon så paddocken blir helt vattenfylld/halkig. Det står nämligen en bana färdigbyggd i paddocken eftersom jag har haft en hoppträning idag, så vi brukar passa på att hoppa själva efter eller innan mina träningar jag har på gården :)

Kul för övrigt att ni såg fram emot fler avsnitt av Elfstrands testar! Vi fick hem ett paket från Finland idag med ett innehåll som vi ska testa och recensera för er i nästa avsnitt, som kommer upp nästa vecka :D

Det blev såklart lite dans innan dagens tur också ;)

 

Dansonsdag här på Lönnbacken 🎶💃🏻🐴 @emmaelfstrand

Ett filmklipp publicerat av Anna Elfstrand (@annaelfstrand) Apr 6, 2016 kl. 7:37 PDT



/ Emma

Hur gör ni med försäkringar?

$
0
0
Hej Anna och Emma! Jo det är så att jag snart ska köpa mina första egna hästar så jag håller på och förbereder mig så gott det går :) Något som jag inte kan bestämma mig om är försäkring. Jag har läst på om olika typer av försäkringar men enligt mig känns det som att försäkringsbolagen bara stjäl pengar då de avskriver sig från så otroligt mycket. Jag har istället funderat på att inte försäkra mina framtida hästar, utan istället lägga undan lite mer än motsvarande summa som en försäkring skulle kosta på ett separat bankkonto. Jag skulle vilja höra hur ni resonerar kring försäkring? Har ni era hästar försäkrade? Både liv och veterinärvård eller bara något av dem? Vad är anledningen till att ni betalar försäkring istället för att lägga undan pengar varje månad? Det ska tilläggas att jag kommer köpa en islandshäst för hobbyridning (ej tävling) och en shetlandsponny som jag ska köra med på hobbynivå. Vore jätteroligt med era tankar kring detta :) Ha en trevlig dag!

Oj, jag tror egentligen inte att vi är de bästa personerna att svara på dina frågor då vi i ärlighetens namn inte är superinsatta, men jag skriver ett inlägg om det ändå så hoppas jag att våra läsare kan komplettera i kommentarsfältet!

För mig känns det viktigt att ha våra hästar försäkrade, och personligen skulle jag inte våga ha dem oförsäkrade då kostnaderna kan bli oerhört höga om det krävs veterinärvård, klinikbesök med röntgen, eller i värsta fall: operationer. Dock vet jag andra som har många hästar som gör som du skriver: lägger undan pengar på ett separat bankkonto och struntar i att försäkra hästarna.

Tage & Boppen är fullförsäkrade i Agria och det är pappa som har hand om/betalar detta, så jag kan inte riktigt uttrycka mig om detta försäkringsbolag. Abbe däremot är fullförsäkrad i Folksam. Han har full veterinärvård, liv och även rehab. Hittills är vi kanonnöjda med Folksam. Vi har Abbe försäkrad i 45.000 kr (tog över hans försäkring rätt av från förra ägaren) och för det betalar vi 5-6000 kr/år har jag för mig, vilket jag tycker är ett bra pris. Vi har utnyttjat hans försäkring två gånger i somras när han fick lymfangit två gånger på raken, och då fick vi ett väldigt bra bemötande av Folksam. Efter vad jag har läst på internet verkar alla vara nöjda med Folksam och tycka att det är ett prisvärt försäkringsbolag.

Ni läsare som har egna hästar: har ni dem försäkrade eller inte? Hur resonerar ni? Har ni något försäkringsbolag ni kan rekommendera eller "varna" för?

 
/ Emma

Det börjar bli grönt

$
0
0
På bara en vecka har våra hagar gått från att vara helt "gula" till att bli gröna och fina. Det märks att hästarna uppskattar det för nu kan de gå och beta av det lilla gräs som växt upp :) Hur har ni det hos er? Har våren kommit på riktigt så gräset börjat växa eller har kanske vintern precis försvunnit?

Två bilder tagna idag. Tyvärr har vi riktigt skitväder just nu med konstant regn, men det går väl över så småningom antar jag :)
 
 
/ Emma

Ja tack!

$
0
0
Sharpman visade dessa underbara schabrak på sin Facebooksida igår, och det krävdes inte många sekunders tittande innan jag var fast, hehe. Älskar bettdetaljer, trots att jag inte äger något med bettdetaljer själv. Jag tycker att alla färger är ljuvliga, men det ljusblåa föll jag för extra mycket! 

 
Vad säger ni? Hiss eller diss på dessa schabrak? :)

/ Anna

Hoppning blev till uteritt

$
0
0
Idag hade vi egentligen planerat att hoppa med alla hästar men då det har regnat så satans mycket både igår och idag sköt vi på detta och körde på uteritt istället. Vi hoppar på lördag istället när underlaget i paddocken kommer vara bättre :)

Det blev bara Abbe och Boppen som fick en tur idag, så rider pappa ut på Tage imorgon medan vi är i Ullared. Båda hästarna skötte sig bra men var såklart en smula fjantiga utan sin Trygg-Tage framför sig ;) Bland annat blev båda vettskrämda av ett par duvor som utan förvarning flög iväg från ett träd två meter framför oss. Vi båda skrittade på långa tyglar och Abbe gjorde inget superdrastiskt, men Boppen fick nog nästan till en 3.60 så Anna var nära att få tugga mossa ;) Efter detta blev det ingen mer incident och hästarna var pigga och glada utan att vara stissiga på hemvägen, trots blåst idag också.

Enligt Anna hängde hon såhär:


Här försökte vi få till en fin bild på hästarna med regnbågen bakom dem (som knappt syns på bilden haha)... Så bra gick det ;)


Imorgon bär det av till Ullared och GeKås för massa shopping, så nu ska vi spendera kvällen med att skriva klart vår shoppinglista! Har massor av välbehövliga grejer vi behöver köpa så det ska bli så gött att komma iväg :)

/ Emma

Ugnsbakad gröt

$
0
0
Jag och Samuel provade på en ny frukost igår! Eller ja, ny och ny, gröt har man väl ätit sisådär 100 gånger ;) Denna gröten var dock riktigt, riktigt god. Smakade nästan lite paj-aktigt, och det är väl inte illa att käka något som smakar paj men som inte är det till frulle? Hehe. Fick inspiration av det här receptet, men ändrade om lite. Orkade inte handla kvarg och struntade i bakpulvret, och jag tyckte det gick finfint. Har iofs inte provat just det receptet så har inget att jämföra med, men ändå. 




Det här behöver du:
2 portioner

2 dl frysta bär
1-2 bananer
2 ägg
2 dl havregryn
En nypa salt
Lite vaniljpulver eller vaniljextrakt
Eventuellt lite kanel

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de frysta bären i en liten ugnsform. Mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt resten av ingredienserna och häll sedan över bären. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Serveras sedan med mjölk eller varför inte lite yoghurt/kvarg? Mums! :)

Jag och Samuel hade jordgubbar, och ett tips är att ta fram dem se de hinner tina litegrann alternativt tina dem liiite i micron för att sedan skiva ner dem lite. Smeten täckte nämligen inte vissa stora jordisar ;) Ska prova med blåbär nästa gång! Givetvis funkar det med färska bär också, men frysta är ju det man har till 99% såhär års.

/ Anna

Roliga klipp

$
0
0
Vi hann inte riktigt spela in en ordentlig vlogg tills idag så därför bjussar vi istället på en kortare film som innehåller lite blandade roliga/söta/failklipp. Sånt är ju charmigt att kolla på ibland också tänker jag ;D



/ Emma

När träningen ger resultat

$
0
0
Vi har ägt Abbe i snart 11 månader och det är först de senaste månaderna som vi märker att vårt hårda jobb verkligen har gett resultat, och det är så himla härligt att känna! När han kom fick vi börja om från början då han verkligen hade noll balans, kondition eller styrka. På grund av detta har det tagit lång tid att bygga upp en stadig grund, och nu börjar vi äntligen kunna rida mer avancerad träning. Detta har jag längtat efter sen vi fick honom, men under många månader fick vi istället rida "tråkig" träning på en häst som på den tiden faktiskt var ganska tråkig att rida (även om han alltid varit supersnäll och trevlig). För visst är det så, att ju mer välutbildad en häst är, desto roligare blir den att rida. Obalanserade och svaga hästar är ofta jobbiga att rida, medan välutbildade hästar ger en bättre känsla. Nu har Abbe blivit betydligt mer välutbildad och är också betydligt roligare att rida! 

Vissa saker som var sååå svåra för ett halvår sen går plättlätt nu, och han orkar extremt mycket mer. Jag känner att hela kroppen är starkare och väldigt mycket mer balanserad. Det är så roligt nu när vi kan rida lite klurigare rörelser i dressyren, hoppa mer, men också rida intensivare träning ute i naturen. Ett tydligt exempel på hans utveckling är att hans framåtbjudning och ork är mycket bättre nu. För några månader sen när jag konditionstränade blev han trött snabbt och jag fick driva räva´ av mig för att han skulle fortsätta galoppera. Numera har han ett helt annat sug ute och vill framåt, även när han är trött och har galopperat mycket. Den största skillnaden är ändå hur mycket stadigare han har blivit, och att han är så mycket mer balanserad och mjuk i kroppen. När han kom var han verkligen stel som en pinne och helt oböjlig, i kombination med extrem obalans. Nu känns han faktiskt mjukare i kroppen än de flesta hästar jag har ridit! Han ger helt enkelt en väldigt go känsla vid ridning numera, även om mycket såklart fortfarande är svårt, och han är långt ifrån färdigutbildad. Jag ser minst sagt fram emot vår kommande träning och tror verkligen att han kommer blomma ut på riktigt under våren och sommaren :)

 
Även om det många stunder har kännts riktigt kämpigt så har det också varit en riktigt rolig resa. Kontinuerlig och varierad träning är nyckeln till framgång och välmående när det kommer till alla hästar, tror jag! Ett varierat veckoupplägg med full fokus under ridpassen och väl inplanerade vilor är vi väldigt noggranna med hos våra hästar. Vi litar alltid på vår magkänsla och känner av vad hästarna behöver för stunden. Det tror jag är viktigt när det kommer till hästars träning, oavsett vilken nivå de befinner sig på :)

/ Emma



Hemma från Ullared

$
0
0
Nu är vi äntligen hemma från Ullared där vi har spenderat dagen med massa shopping! Än håller Anna på och packar upp alla grejer vi köpt medan jag bloggar och sen ska ut för att fixa klart stallet. Sen kan vi käka middag och ta helg"ledigt". 

Vi köpte endel hästgrejer på hästavdelningen som verkar ha blivit ännu större, och som vi bara älskar! Märkesgrejer kan du köpa för flera hundralappar billigare än normalt, blandat med massor av budgetgrejer. Vi filmade både follow us around och en haul på allt vi köpt, och denna vlogg kommer upp i nästa vecka så då får ni se vad vi har köpt :) Här kommer i alla fall en sneak peak:



/ Emma

Frågelördag - tipsvlogg

$
0
0
Som ni har märkt har vi efter våra frågesöndagar nästan enbart svarat på frågor som handlar om oss och våra hästar. Nu tänkte vi istället göra en vlogg där vi svarar på frågor som handlar om er och era funderingar inom ridning, hästhantering och hästhållning. Kanske både rent allmänt men också om ni har ett specifikt problem med er häst ni rider. 

I kommentarsfältet till det här inlägget får ni ställa era frågor och funderingar ni vill att vi ska ge våra tips och tankar kring. Vi kommer att välja ut ett gäng frågor vi svarar på i en vlogg om ett par veckor, där vi delar med oss av våra erfarenheter, tips och hur vi hade tänkt och jobbat med era problem :) Hoppas ni kommer uppskatta en sådan vlogg!

 
/ Emma

Nej Anna, pannluggen har inte växt

$
0
0
Bilder från 1 juni 2015:

 

Januari 2016:
 
Mars 2016:
 
Anna har fått för sig det senaste att Abbes pannlugg har växt sen vi köpte honom. Dessa bilder visar dock att detta inte stämmer, utan den är lika kort som tidigare ;D Däremot måste jag hålla med om att den känns en smula fylligare nu VS då, vilket jag tycker syns litegrann i bilderna också. Den ser liksom tjockare ut i "botten", så än kanske hoppet inte är ute om att Abbis kan få en liiite tjockare & längre pannlugg i alla fall ;) Nåja, han är väldigt gullig i sin föl-pannlugg in any case ♥ 

/ Emma

Hoppning & dagens outfit

$
0
0
Hej allihop! Idag har alla tre grabbar fått sig ett hoppass i varierad intensitet. Boppen gick det hårdaste passet och Tage det lugnaste, men överlag gick alla på samma typ av övning och bana. Denna ska vi presentera i en vlogg som kommer upp nästa vecka!

Överlag kan vi säga som så att "huvudövningen" var ett räcke med 21 meter till en oxer. Där emellan hade jag lagt ut galoppbommar så hästarna skulle flyta på med fem jämna galoppsprång emellan. Abbe har inte kunnat gå på 5 språng på 21 meters avstånd när vi varit ute på pay and jump, men i paddocken gick detta utmärkt eftersom han hade gott om plats på sig att hålla galoppen och bjudningen. Så fort det blir tvärare svängar orkar han inte galoppera på framåt och räcker därför inte heller fram på de språng han "ska" egentligen. En rolig övning som passade både Abbe och Boppen trots att de har väldigt olika utbildningsgrader!

Idag invigde jag och Anna våra nya västar som vi köpte på Ullared. Visst är de snygga? :) 

 
Ikväll ska vi iväg på en liten 25-årsfest för vår kompis som har fyllt år, men det blir lugnt för oss båda. Jag har massor att göra imorgon jobb-mässigt så det passar fint med tidig hemgång ikväll och även tidig uppstigning imorgon! Hoppas ni får en fin kväll :)

/ Emma

Avtravning á la Bopps

$
0
0
Jag knäppte några bilder på Anna & Boppis när de travade av igår, som jag tänkte bjuda på här :)

 
Jag tycker han är himla fin på dessa bilder, vilket han såklart är i verkligheten också! Även i den riktigt långa/låga formen ser man att han trampar på ordentligt med bakbenen, och förstås: stretchar ut överlinjen fint, vilket är syftet med den formen :)

/ Emma
Viewing all 3846 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>